Bahan-bahannya:
1. Tomato - 3 biji (kami suka byk)
2. Bawang sederhana besar - 1 biji
3. Serai - 1 btg
4. Bunga kantan - 1 kuntum
5. Cili padi - ikut selera
Bahan 1-5 perlu dihiris, dipotong shj.
6. Asam jawa adabi ~ 1 sudu besar / ikut selera. (Ku guna tanda '~' maksudnya lebih kurang).
7. Belacan ~ 2 sudu kecik / ikut selera. (Ku prefer utk goreng tanpa minyak dlm kuali terlebih dahulu).
8. Gula ~ 2 sudu besar / ikut selera. (Ku suka guna brown sugar: alaa..lebihan dr hotel).
9. Garam ~ 1.5 sudu kecik / ikut selera. (Kena 'balance'kan dgn belacan
10. Sedikit perahan limau kasturi.
Bahan 6-10 perlu dibancuh, dilenyek/dipenyek sehingga sebati dgn sedikit air panas. Kemudian masukkan bahan 1-5. Gaul sekali.
Tips: Kombinasi asam, gula & garam amat penting kerana ia faktor yang menjadikan air asam ini sedap. So, kene practice-make-perfect. Oh ya, boleh masukkan juga parutan mangga. Jika pekat tak perlu risau kerana nanti air tomato akan 'turun' dan ia akan berair. Selamat Mencuba!
Dipersilakan memberi cadangan
2 comments:
nanti bole buat buku resepi la aku rasa. pastu jual online. hahahaha.. buat ala2 ebook. ok tak?
oh, jadi mcm Bree van de kamp dlm Desperate Housewives tu kan. Bagus idea tuh.
Post a Comment